Pihenjünk közösen 2013

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet 2012. őszén pályázatot hirdetett „Pihenjünk közösen” címmel. Ennek keretében támogatni kívánta a gyermekeket nevelő családok együttes pihenését, a családi értékeket és a szervezetek közösségépítő erejét.

Az Abigél Közhasznú Egyesület célcsoportja a pervazív fejlődési zavarral élők, többnyire autista személyek és családjaik. Pályázatunk benyújtásakor az iskolából kikerült fiatalok és szüleik körében végeztünk igényfelmérést, mert ők már régóta nem vettek részt közös programon. Kiderült, hogy a családok szívesen töltenének együtt pár napot és örültek az ötletnek. Így aztán a pályázat sikeres elbírálása után, 2013. április 12 – 14. között megvalósítottuk ezt a programot.

A projekt tervezésében,- és természetesen a megvalósításában is-, legfőbb támogatónk a ceredi Medves ’99 Kft volt. Mint nevéből is kitűnik, 1999–ben alakult, több kisebb vállalkozásból.

Legnagyobb egysége a Négy Tó Panzió, ahol a 3 napos családi pihenésünket megvalósítottuk.

A képeken látható főépületben 5 szoba található, ami kis csapatunk részére tökéletesen megfelelt. A szobák fürdőszobával, televízióval felszereltek. Ingyenes Internet hozzáférést biztosítanak (wifi). A panzióhoz kisebb park tartozik, amiben játszótér, valamint bográcsozásra és szalonnasütésre alkalmas terület található. Az étteremben reggelit, ebédet, vacsorát biztosítottak, valamint a tervezett programok megvalósítását lehetővé tették számunkra.

A panzió konyháján kérésünkre készítették el a kívánt ételt, figyelembe véve „gyermekeink” étvágyát. Hatalmas adagokat szolgáltak fel minden étkezésnél, és nagyon kedves pincérlányok jártak körül bennünket. Ugyanez elmondható a panzió tulajdonosairól és minden dolgozóról, akivel csak kapcsolatba kerültünk a 3 nap alatt.

Programot szerveztek számunkra, ami szintén elnyerte a kis csapat tetszését. A fiatalok, főleg a lányok, nagyon élvezték egymás társaságát. De a fiúk is igen lelkesek és érdeklődőek voltak. A szülők megtalálták a régi harmóniát, és éppoly meghitten tudtak egymással beszélgetni, mint több évvel ezelőtt. A programok közben derűs hangulat alakult ki, és ez gyermekeink lelkiállapotára is pozitív hatást gyakorolt. Viselkedésproblémák nem nagyon fordultak elő.

Programok:

SÉTA A SZLOVÁK HATÁRÁTKELŐHÖZ A TARNA PARTJÁN

A TEMPLOM ÉS A HARANGLÁB MEGTEKINTÉSE

FALUSI UDVAR LÁTOGATÁSA – ÁLLATSIMOGATÁS

KIRÁNDULÁS A  CEREDI 4 HALASTÓHOZ

LOVASKOCSIZÁS - HINTÓZÁS ISTENMEZEJÉN

ISTENMEZEI KŐSZIKLÁK, KÁPOLNA MEGTEKINTÉSE

AJÁNDÉKKÉSZÍTÉS: KARKÖTŐ, NYAKLÁNC

CROSS-MOTOROK MEGTEKINTÉSE

KIRÁNDULÁS TEREPJÁRÓVAL AZ ERDŐBE –

SZABADIDŐ ELTÖLTÉSE

A program végén minden család kitöltött egy elégedettségi kérdőívet,  mely a panzióra-, a szállásra-, az ételek ízvilágára és mennyiségére-, a programok érdekességére vonatkozik.

Továbbá kitér a közös családi pihenés fontosságára, a fiatalok érdeklődésére,

viselkedésére, és arra, hogy szívesen részt vennének-e ilyen programon a későbbiekben is.

A kérdőív eredménye teljesen pozitív, ami mindannyiunk számára igen megnyugtató.

Érdemes volt! Köszönjük!

jarasiforum0003.jpg