Palóc Világtalálkozón

2013. augusztus 3.

Izgalommal vártuk a napot, mert ez volt az első „utcai” megmozdulásunk - így közösen az Abigéllel. Utolsó pillanatra lettek készen a roll upok, a tájékoztató lapok és a névjegy kártyák.

Napok óta terveztük, hogy mivel tudnánk magunkra irányítani a figyelmet - ötleteltünk rendesen. Végül is úgy döntöttünk, hogy viszünk magunkkal olyan eszközöket, ami a gyerektársadalmat vonzza. Másoltunk kifestőket, bepakoltunk alaposan agyagból és színes gyurmából és megvettük a hozzávaló eszközöket. A lányok bevállalták még azt az ötletet is, hogy csillám tetkókat készítenek az érdeklődőknek. Valika még készített külön erre a napra napirendi kártyákat is, hogy mindenki számára tudjuk szemléltetni a kártyák használatát.

A Nógrádi Autizmus Alapítvány segítségével felvontuk sátrunkat a kis színpad tőszomszédságában. Alaposan kidíszítették a lányok a wigwamunkat – beborították az oldalfalakat palóc terítőkkel és sok - sok színes lufival.

A gyermekek megtalálták sátrunkat, érdekes és hasznos beszélgetések zajlottak le velük; remekművek sokasága készült, csillogtak a szemek – öröm volt látni, amint megvalósultak az álmok papíron vagy agyagból. A nagyok slágere a csillámfestés volt – ők is vitték a lányok keze munkáját önmagukon és az Abigél jó hírét szerte a vásári forgatagba.

Míg ők alkottak, addig volt lehetőségünk, hogy szüleikkel és a nagyszülőkkel is ismerkedjünk. Volt, aki kiöntötte szívét és elmesélte az „idegennek” családi tragédiájukat; voltak, akik tanácsot kértek, míg mások iskolai elhelyezéshez kértek információkat.

Summázva a napot – egy nagyon izgalmas kihívás volt. Sokat tanultunk belőle, tapasztalatokat szűrtünk le és tanultak tőlünk mások is.

Mint közösség is formálódtunk, sokat tudtunk meg egymásról és egymás családjáról is.

kep0004.jpg