Abigél Közhasznú Egyesület

"Csinálj bármit, mindig az számít, hogy hogyan csinálod, és van-e kivel, mert ez csapatjáték, és már az is ajándék, ha figyelsz arra, aki rád figyel." Shakespeare

„TARTALMAS PIHENÉS” 2013.

Az Autisták Országos Szövetsége által támogatott tábori programról

A táborozás 2013. július 08- 12-ig tartott. Nagyon szép környezetben - Salgóbányán tölthettek a gyermekeink és fiataljaink 5 tartalmas napot. A pihenőházat és hatalmas fákkal teli udvarát már harmadik éve a Salgótarjáni Városgazdálkodási Üzemek Kft. bocsájtja rendelkezésünkre, bérmentesen.

A táborba kilenc gyermek és fiatal jelentkezett, életkorukat tekintve igen széles skálán mozogtak: volt két 6 éves kisfiú, egy 8 éves kislány, egy 10 éves kisfiú, egy 14 éves lány, egy 14 éves fiú, egy 17 éves fiú, egy 21 éves fiú és egy 29 éves fiatalember, aki épp azon a héten ünnepelte születésnapját. A korkülönbség nem jelentett semmiféle problémát, sőt azt tapasztaltuk, hogy a nagyobbak sokkal segítőkészebbek voltak szükség esetén.

Ezen a nyáron minden nap gyönyörű, napos időnk volt, így programjainkat a szabadban valósíthattuk meg. Az óvodában és az iskolában használatos napirendi kártyák, kommunikációs kártyák használata, valamint a gyermekek által jól ismert kísérők – pedagógusok jelenléte zökkenőmentessé tette a táborban eltöltött időt, és nem jelentkeztek viselkedésproblémák. Néhány gyermeket a testvére is elkísért, és három középiskolás önkéntesünk is segített a hét folyamán.  

Minden nap volt naposunk, aki megterített étkezés előtt, aztán pedig leszedte az asztalt és elmosogatott. Volt, aki önállóan, volt, aki segítséggel. Mindenki nagyon jó étvággyal falatozott a friss levegőn. Külön köszönetet érdemel a Tarján Vendéglő „csapata”, akik minden nap házhoz szállították az általunk választott, ízletes és bőséges ebédet.

A napi program – reggeli után – mindig babzsákos játékkal kezdődött. Ez a szociális – kommunikációs foglalkozás, - mely az óvodában és az iskolában mindennapos napirend, - alkalmat adott arra is, hogy a gyermekek megismerjék egymás nevét, tulajdonságait, hiszen 5 helyszínről érkeztek. A második napon már mindenki tisztában volt társai nevével.

Hétfőn délelőtt, a táborhely megismerése után, ének-zene foglalkozással indítottuk a hetet. Legtöbbjük által jól ismert körjátékokat, mozgással kísért dalokat elevenítettünk föl, mindenki örömére.   

Délután „rókavadászatra” indultunk. A Tábor hatalmas területén 25 db csomagolópapírból hajtogatott „rókát” rejtettünk el, amit később a gyermekeknek kellett felfedeznie. A kísérők segítettek a nagy vadászatban. A végén mindenki megszámolta, hány „vadat” sikerült elkapnia, és természetesen jutalom is járt a nagy munkáért.

Kedden a gyönyörű időre való tekintettel, kirándulást szerveztünk a Salgói várhoz.  Mindenki derekasan helytállt, és kivétel nélkül felért a vár tornyába. A gyönyörű kilátás lehetővé tette az érdeklődők számára a környező települések felfedezését.  

A várhoz vezető ösvény igen meredek és köves – sziklás, ezért lefelé sem volt könnyebb az út. Ennek ellenére szerencsésen, minden fakszni nélkül visszaértünk a táborba ebédidőre.

Ebéd után kisebb – nagyobb kavicsokat, köveket gyűjtöttünk és temperával lefestettük azokat. A színes kavicsokból a gyerekek különféle formákat próbáltak kirakni.

Mindenki nagy örömére sikerült összerakni a trambulint és a délután hátralévő részében sorban álltak a táborlakók, hogy ugrálhassanak benne. Minden nap ez volt a legkedvesebb szabadidős tevékenység.

Szerdán reggeli után lovasok érkeztek hozzánk, akik hosszú évek óta lovagoltatják gyermekeinket. A bátortalanabbak segítséggel ültek föl, vagy csak simogatták a lovat és a kiscsikót.

Délután kézműves foglalkozást tartottunk. Napellenzőt készítettünk: kivágott forma körberajzolása, kinyírása és díszítése volt a feladat. Mindenki elmélyülten alkotott az asztal körül.

Csütörtökre már kialakultak baráti kapcsolatok is, leginkább a kísérő testvérkék között, ők gyakran együtt játszottak. Délelőtt versenyszerű mozgásos játékokat szerveztünk, különböző akadályok közbeiktatásával. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek és a fiatalok is, sőt a kísérők is kipróbálták magukat egyes feladatok során. Az eredmény kihirdetése után megkapták előre kiválasztott jutalmukat.

Ebéd után volt egy kis szabadidő, mindenki kedvenc tevékenységével kötötte le magát. Éva néni magával hozta „tetoválós” felszerelését, amely nagyon sokféle formát tartalmazott. A gyönyörű, színes csillámpor sok gyermek érdeklődését felkeltette.

Péntek délelőtt ábrázolás foglalkozást tartottunk, különböző technikákat választhattak a gyermekek. Nagyon népszerű volt Éva néni főzött, színes gyurmája, de szívesen rajzoltak vagy színeztek is a táborlakók.

Később megérkezett a lovas csapat és vele együtt Julika néni is, aki a múlt évi hagyományokat megőrizve különböző mintákat festett a gyerekek és felnőttek karjára, lábára, arcára, ki – hová kérte. Szinte minden táborlakó vállalkozott valamilyen minta felfestésére, amin nagyon csodálkoztunk. Közben lehetőség nyílt lovaglásra vagy a kiscsikó simogatására is.

Utána az ügyesebb gyermekek fotókat nyírtak ki, amiből végül tablót készítettünk a hét programjairól, eseményeiről. Ezt a tablót megőrizzük és majd az iskolában, óvodában felelevenítjük szép, nyári élményeinket.

Ebéd után, a heti program zárásaként egy kis szülinapi zsúrt tartottunk, ahová a szülőket is meghívtuk. Az ünnepeltünk, Szabi aznap volt 29 éves. Énekkel és tortával köszöntöttük őt. Finom süteményt is kaptunk ajándékba, így mindenki lakmározhatott kedvére.

Aztán kiürült a tábor.

Tartalmas, élményekkel teli hetet zártunk, és a gyermekeken kívül mi, kísérők is nagyon jól éreztük magunkat.

 

Köszönjük szépen az Autisták Országos Szövetsége- és a Salgótarjáni Városgazdálkodási Üzemek Kft. támogatását, hogy ezen a nyáron is alkalmunk nyílt a program megvalósítására.

 

 Képek itt >>>

 

jarasiforum0003.jpg