Beszámoló

2014 November 6-án, a József Attila Művelődési és Konferencia Központba rendeztük meg az 2014. évi autizmus napi találkozónkat. Érkeztek vendégeink az ország különböző pontjairól: Miskolcról, Egerből, Budapestről. A programot közösen bonyolítottuk le a Nógrádi Autisták Alapítvánnyal. Az autizmus és más fogyatékosságok megértését, elfogadását segítő, 12 órára hirdetett szemléletformáló programunkra kb 300-400 érdeklődő jött el. Örömmel láttuk, hogy a diákok érdeklődését, figyelmét felkeltette az előzetesen meghirdetett akciónk. Az érdeklődők között az egészségügy, az oktatás és a szociális szférából is sokan képviseltették magukat az autizmusban érintett családokon kívül.

Rendhagyó módon kibővítettük a palettánkat a városban élő fogyatékkal élőket képviselő civil szervezetek bevonásával. Megkeresésünkre eljöttek és színvonalasan be is mutatkoztak a társfogyatékossági helyi civil szervezetek. Standjaikon bepillantást nyerhettek az érdeklődők, hogy mit is jelent, amikor sérül az ember életében valamelyik készség, érzékszerv.

Az autizmus megértését segítő standon érzékenyítő játékokon keresztül próbálhatták ki a fiatalok, hogy miként is érzékel, hogyan érti meg egy autista embertársuk a világos, hogyan lehet segíteni neki ebben. Egy másik ponton filmvetítéssel próbáltunk bepillantást engedni az autista létbe. Külön helyet kaptak a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában élő autizmussal élő társaink munkái, az ott készült alkotások, használati tárgyak. A 13 órakor kezdődő „Hol van az autista ember helye a társadalomban?” című fórumra úgy kellett megkérni az érdeklődőket, hogy fáradjanak be, mert sokan belefeledkeztek a szemléletformáló programba, magukkal ragadták őket amit láttak és tapasztaltak.

A fórum meghívott vitapartnerei voltak: Fülöp Attila, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kabinetfőnöke, (aki Soltész Miklós államtitkár megbízásából vett részt), Dóra Ottó Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere, Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Dr. Bercsényi Lajos a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója, Borenszkiné Imre Éva a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója, Szalkainé Haraszti Krisztina a Miskolci Autizmus Alapítvány intézményvezetője, Krausz Katalin gyógypedagógus, valamint Turcsányi László a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának elnöke és a szervező Abigél Egyesület részéről Almádi Róbert elnök.

A Fórumot Kővári Edit nyitotta meg, ő a moderálta a vitát. Vitaindítójában és köszöntőjében Fülöp Attila emlékeztette a többségi társadalmat és a fórumon részt vevő szakembereket arra, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy autista embertársaink megkapják a számukra megfelelő ellátást. Lépésről-lépésre kell könnyíteni a nehéz terheket hordozó családok élethelyzetét és minőségi javulást kell elérni az autista gyermekek oktatásában, ellátásában. Bercsényi Lajos hangsúlyozta, hogy a kórház működési területén mindenkitől elvárja, hogy segítse az autisták gyors és szakszerű ellátását, és bármilyen ettől eltérő tapasztalattal találkozna bárki is, akkor jelezze, mert orvosolni szeretné a felmerülő problémákat. Eddig is elsőbbségi ellátás volt ezen a területen és keresni kell továbbra is a fejlődés lehetőségeit. Dóra Ottó polgármester hangsúlyozta empátiáját és személyes érintettségét is. A helyi autista szervezetekkel már felvette a kapcsolatot, partnerségben keressük közösen a tovább lépésekhez a lehetőségeket. Személyes segítségét ajánlotta fel. Borenszkiné Imre Éva a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója, aki konkrét eseten keresztül mutatta be, hogy az ő munkahelyén miként sikerült beintegrálni egy autizmussal élő fiatal lányt a többségi iskolába. 2014-ben Magyarországon óriási probléma az információ hiány még a pályán hivatás szerűen dolgozó pedagógusok között is. A szemek nem maradtak szárazon Krausz Katalin beszámolója alatt, mikor elmesélte a lassan két évtizede zajló családtörténetüket, azt, hogy miért lett autizmusban képzett gyógypedagógus. Gyermekei legjobb ellátását, nevelését és fejlődések biztosítását a saját iskoláztatásában látta. Turcsányi László a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki egyben helyi önkormányzati képviselő is, a politikai támogatásról beszélt, hogy konkrét ügyek mellé oda lehet állítani a politikusokat és támogatni fogják a kezdeményezéseket. De ezért a civil szervezetek képviselőnek kell letenni az elképzeléseiket az asztalra. Almádi Róbert azt hangsúlyozta, hogy az az álma, hogy szeretné, ha már az iskolákba be lehetne vinni a szemléletformálást, már gyerekkorban megismernék, találkoznának a fiatalok a fogyatékos állapottal, mert akkor reményei szerint egy élhetőbb társadalomban lenne lehetőségünk a gyermekeinket felnevelni. Kővári Edit az AOSZ elnöke javaslatot tett arra, hogy a jelenlévők készítsenek egy tervet arról, hogy helyi szinten miként is lehetne előrelépéseket tenni autizmus ügyben, ami akár országosan is modellértékű, előremutató és követendő lehetne más településeken élők számára is.

Teljes konszenzus alakult ki a jelenlévők között abban, hogy ami lehetséges és rajtuk múlik, azt meg fogják tenni a jövőben is életük/munkahelyük/politikai szerepvállalásuk helyén.

A Fórum az érdeklődők hozzászólásaival, észrevételével zárult.

Összegzésképpen elmondható, hogy a térség figyelme autizmussal élő társainkra, gyermekeinkre terelődött. Jó volt látni a tenni akarást és az empátia megnyilvánulásait. Ezek a tapasztalatok, hangok és vélemények lehetőséget adnak a tovább lépéshez, a közös gondolkodás kialakításához is egyben. Sikeresnek és hasznosnak ítélem meg az Autizmus hete programsorozatot Salgótarjánban.

Almádi Róbert

Képek >>>